top of page

MEIST

MEIE LUGU

Mina olen Helina, JÄÄ perenaine. JÄÄ sai loodud selleks, et oma suurt kirge, maailmas kogetut, eestlastega jagada; et "tuua" ka Eestisse ootamatuid ja huvitavaid roogasid ning maitsekooslusi. Täna, väga olulised meile endile, on selged ja autentsed maitsed. Ehk polegi kõige olulisem see, et kõik road hirmsasti maitseks vaid, et saaks teid läbi maitsete rändama viia!
 

Oleme aastaid perega maailmas rännanud ja kohalikku toitu "jahtinud". See tähendab, et käime kohtades, kus käivad kohalikud ja üritame veeta erinevates riikides võimalikult kaua aega, et hakkaks nn. matsu  tabama. Toit ei ole ilmtingimata Michelin või tänavatoit vaid kuidas juhtub - vahel nii, vahel naa.


Oleme aru saanud, et ükskõik, kui palju kodutööd interneti vahendusel ennem reisi ära teed, pole see kaugeltki piisav või adekvaatne! Ikka on nii, et esimesed 2 nädalat oled paratamatult turist, kolmandal hakkad midagi taipama ka, ja neljandal juba saad natuke aru! Hakkad aru saama antud riigi toiduvalmistamisfilosoofiast ja eetikast - samuti on selleks ajaks arenenud maitsemeel.

Meie jaoks on toit kultuuri peegeldus ja selle oluline osa. Hästi teostatud ja läbi mõeldud roog võib luua kustumatuid mälestusi kogu eluks! Näiteks, mõned aastad tagasi käisime Baskimaal, tol hetkel maailma top listi kolmanda koha restoranis Asador Etxebarri. Võtsime loomulikult tema `tasting menu`- mis kõik oligi ühel või teisel viisil erakordne, AGA ausalt, ma ei saa vahel siiani magada, kui mul tuleb suhu maitse hoopis tema saiale lisandiks pakutud suitsusest kitsevõist! Seda maitset ei unusta ma iial!

Või siis näiteks Filipiinid, kus on tegelikult keeruline nende pakutavat sööki toidukultuuriks nimetada, sest neil endi ideed sisuliselt puuduvad ja iga restorani koristaja võib koka tööle mitte ilmumisel sulle ka vabalt "sama hea" roa valmistada: sattusime kord keset ookeani `pikutavale`laiule, see oli maagiline ja unustamatu koht, sest nagu laiud ikka, kadus seegi ühel hetkel vee alla - nagu seda polekski kunagi seal olnud.

 

Aga: laiul olid kalamehed, kes valmistasid endile oma saagist hommikusööki. Lühidalt juhtus nii, et saime maitsta emast giant mantis shrimpi (Singapuris maksab selline emane loom ca 800€). Maitse on tal lihtsalt oivaline! Tingimused, kuidas seda looma meile valmistati, ei vääri paberimusta, aga kinnitan, et need kalamehed tõesti teadsid, mida nad teevad!
Emane on nii kallis, sest ta elab ookeani põhjas urus ja ei käi pea kunagi kodunt väljas - isane toidab teda. Kuna emane ennast väga ei liiguta ja energiat ei raiska, on ta isasest kõvasti suurem.

 

Kui vaatate JÄÄ roogade valikut meie õhtusöökidel, võib tekkida tunne, et menüü koostaja on vist veidi segaduses, sest riigid, mille roogasid pakume, on lihtsalt nii erinevad. Kinnitan teile, see pole nii! Ideid ja retsepte, mida erinevatest riikidest saadud, on metsikult palju ja tahan neid teiega jagada - Ladina-Ameerikast Aasiani.

Endale eriti südamelähedased on Jaapani, Lõuna-Korea, Tai ja Hiina köögid. Samas on ka Euroopas siin ja seal pärle, mis on mu maitsemeeled nii ära nõidunud, et olen sõitnud vahel täitsa spetsiaalselt teise riiki ja konkreetsesse restorani tagasi, et süüa seal uuesti unustamatut rooga (a'la näiteks Nürnbergi Blaue Zipfelit või Dijoni Oeuf en meurette'i).

Kui keegi ütleb "Aasia köök", siis minu jaoks tekitab see alati kohe küsimuse: missuguse riigi ja regiooni köök? Erinevate Aasia riikide toidulaud on kohati ikka VÄGA erinev! Näiteks arvatakse, et Hiina köök on kindlasti "venin" ja vürtsine, kuid see pole nii. Võta kasvõi Cantoni köök, see magedam, kui meie oma! Samas Sheshuani köök, paljalt peale vaatamisest hakkab draakon igast kehaõõnusest välja pressima.

Või näiteks Tai. Põhja-Tai võõrustas meid  nii mõnegi talve ja loomulikult, mis sa teed, kui toiduhuvi suur ja aega üle? Loomulikult käid mõned kokakoolid läbi! Nii ka meie pere. Tänu seal pikalt viibimistele ning ka kokakoolidele, on Tai köök meile väga südamelähedane. Kindlasti pakume autentset Tai kööki JÄÄs silma pilgutamata!
Lõuna-Korea ja Jaapan. Kuigi nad üksteist väga ei "armasta", peavad need kaks riiki üksteise toidust väga lugu! Kohati ei saagi aru, kumb kummalt retsepte näpanud on, sest tehakse päris palju samasid asju ja samamoodi.  

Siiski, pean tunnistama, et Jaapani köök on rikkam. Jah, Lõuna-Korea köök on üks meie lemmikutest, selle tõttu endalgi köögis Korea Grill ja Mookata pann, aga ütleme nii, et jaapanlased on siiski mitmekesisemad. 

Igal juhul, luban, et mõlema kööki saab JÄÄs maitsta!

Ahjaa, VEINID!

Vein on õpitud maitse. Mida rohkem jood, seda rohkem jood! minu enda tsitaat

Nii juhtus ka minuga. Muudkui maitsesin ja maitsesin ja tänaseks maitseb ikka väga!

Veiniarmastus viis meid selleni, et toome kõik JÄÄs pakutud veinid ise maale. Tegemist on väikeste-, kuid väga kõrgelt hinnatud veinimajadega. Jätkusuutlikuse printsiibist lähtudes pakume vaid vana maailma veine ja mulle.
Nii mõnigi vein meie valikus on kollektsionääri või tõsise veinisõbra jaoks maiuspala.

MEESKOND

Olen nii uhke, et meie meeskonnas on Mihkel Võsotski! Ta pole mitte ainult andekas peakokk, vaid tal on ka suurepärane mõistus, intelligentne huumor ning lisaks on ta lihtsalt väga armastusväärne inimene! 

Ka meie saalitiim on suurepärane: Mari-Liis on kõige abivalmim ja positiivsem inimene üldse! Tema peale võib alati loota. Ta on innukas õppima ja kõike, mida ta teeb, teeb ta pühendumuse ja kirega. Mari-Liis armastab head suhtlemist ja väljakutseid!

Grethe päris elukutseks on küll hoopis kolmevõistluse (ratsasport) treeneriks olemine, kuid oma elu mitmekesistamiseks ja talentide raiskamise vältimiseks tuleb ta meile üritustele appi. Ainult kivi võib temaga suheldes külmaks jääda! Grethe energia on lihtsalt nii nakkav ja kaasahaarav! Vihje: kui tahad külmaks jääda, ära aja teda naerma – tema naer varastab su südame hetkega!

Siis, meie armas Desiree. Kõik armastavad Desireed. Ta on töökas ja tähelepanelik ja tal on väga hea huumor. Ta teeb muide mega häid kokteile.
Desiree on minu tütar. Toidu osas on ta ausalt öeldes meie pere must lammas. Jah, ta on meiega mööda maailma ringi rännanud, AGA kui rääkida toidust - ohh! Aasias suudab ta kuuaega või kauem ainult riisi ja sojakas
tet süüa! Ladina-Ameerikas valib ta pasta. Mul on kurb seda tunnistada, kuid jah, ta pole uudishimulik toidusõber. Õnneks on ta on kõige armsam inimene üldse ja seetõttu saab ta selle pahe andeks!


JÄÄ ei saaks (ei tahakski) hakkama saada ilma nende kolme abita: Keitrin, Kaisa ja Kristjan.
 

Keitrin on olnud meie meeskonna väärtuslik liige alates eelmisest kevadest. Tema usaldusväärsus, pühendumus ja tugev tööeetika teevad temast hindamatu vara meie tiimile ning meil on suur rõõm, et Keitrin annab oma panuse just JÄÄ meeskonnas.
 

Kaisa on meie uusim meeskonnaliige. Hoolimata igapäevastest kohustustest kinnisvaramaaklerina ja raamatupidajana, ei väsi ta meid ikka ja jälle üllatamast; lisaks oma professionaalsetele oskustele on tal väga hea huumorimeel ;).
 

Ja meil on ka Kristjan! Meie noorim ja kõige värskem meeskonnaliige. Hoolimata sellest, et ta on keskkooliõpilane ja tegutseb võrkpalli, jalgpalli ja õpingutega, leiab ta siiski aega ka JÄÄsse energiat panna. Tema ambitsiooniks on saada kogemusi igas ärisfääris ning me oleme põnevil, et saame teda tema ambitsioonides toetada ja sellel teekonnal ka oma panuse anda!




                                                                                                                                     Kallistustega

                                                                                                                                       Helina Saarniit

MEIE TIIM

Mihkel-3-2_edited.jpg

Mihkel Võsotski

Peakokk

Grethe Aikevitšius

Grethe Aikevitšius

Kliendihaldjas

Kaisa

Kaisa Anion

Kliendihaldjas & Raamatupidamine

Keitrin

Keitrin Vassiljev

Kliendihaldjas

Helina

Helina Saarniit

Asutaja ja CEO

Dess.jpg

Desiree Saarniit

Kliendihaldjas

Mari-Liis

Mari-Liis Azojan

Kliendihaldjas

Kristjan

Kristjan Järve

Juunior kliendihaldjas

bottom of page